10 april 2018

Netwerkbijeenkomst GGZ: Gezamenlijk Georganiseerde Zorg

Voor alle huisartsen en (GGZ-)partners in Midden-Brabant

Op donderdagavond 11 april ontmoeten we je graag op de regionale netwerkbijeenkomst GGZ: Gezamenlijk Georganiseerde Zorg. De bijeenkomst vindt plaats in het Van der Valk Hotel te Tilburg (Dr. Bloemenlaan 8). Op deze avond worden diverse nieuwe, actuele thema’s in de vorm van kennissessies behandeld.

Alle deelnemers ontvangen we op 11 april graag vanaf 17.30 uur. Na een woord van welkom worden twee kennissessierondes aangeboden waarin de thema’s (zie onderstaand) van jouw keuze interactief worden besproken. In het aanmeldformulier kun je jouw voorkeur aangeven. De avond sluiten we gezamenlijk af met een borrel waarbij we nog tijd hebben om na te praten, elkaar nog beter te leren kennen en relevante informatie uit te wisselen. De bijeenkomst is geaccrediteerd voor huisartsen, POH-GGZ en (GZ-)psychologen.

Onderwerpen kennissessies

Mindfulness voor kinderen, jongeren en ouders

Deze kennissessie wordt verzorgd door Mark Hansen.

In deze kennissessie zal Mark Hansen, medisch kinder- en jeugdpsycholoog en mindfulnesstrainer in de Methode Eline Snel, jullie meenemen in zowel uitleg over mindfulness, wat dit inhoudt voor bovenstaande doelgroep, indicaties voor training en praktische tips in de praktijk. Daarnaast zal hij je in deze workshop ook laten ervaren wat het is, omdat je er nou eenmaal heel veel over kan praten en lezen, maar de ervaring nog veel belangrijker is.

Overgang of burn-out?

Deze kennissessie wordt verzorgd door Celine Vervoorn van Care for Women.

De overgang. Voor veel vrouwen een fase die gepaard gaat met veel klachten. “Is het de overgang? Of heb ik misschien een burn-out?” We kennen allemaal de lichamelijke klachten die bij de overgang horen, maar hoe signaleren we de psychische klachten eigenlijk?

Vechtscheiding

Deze kennissessie wordt verzorgd door Rianne van Mierlo (ambulant begeleider) en Cindy de Rijke

Bijna 50% van de thans gesloten huwelijken worden ook weer verbroken. 25% daarvan belandt in een conflictscheiding. Een scheiding die schadelijke gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van een kind. In de kennissessie gaan we in op de problematiek, de (gewenste) aanpak en de principes die werken in het voorkomen danwel vroegtijdig signaleren van conflictscheidingen.

Behandeling van mensen met een licht verstandelijke beperking

Deze kennissessie wordt verzorgd door Marrigje Weetink (GZ-psycholoog), Paul Kuijpers (systeemtherapeut) en Evelien Blom (GZ-psycholoog i.o./speltherapeut) van Amarant Therapeutisch Centrum.

In deze sessie gaan we in op wat behandeling aan mensen met een lichte verstandelijke beperking typeert. Welke mogelijkheden en onmogelijkheden zijn er? En waarmee kun je in de reguliere praktijk wel aan de slag?

Het therapeutisch centrum Amarant richt zich specifiek op de behandeling aan mensen met een lichte verstandelijke beperking en de psychische problemen en/of bijkomende persoonlijkheidsproblematiek.
In de sessie verhelderen we ons therapeutisch aanbod en gaan we interactief aan de slag aan de hand van ‘schematherapie/duplo’. Tevens zal er een zorgbemiddelaar aanwezig zijn om vragen te kunnen beantwoorden in het kader van toeleiding zorg.

Interculturele Zorgconsulenten bij de huisartsenpraktijk

Deze kennissessie wordt verzorgd door Ine Bertens (zorgconsulent).

Ine Bertens geeft uitleg over hoe en waarvoor huisartsen en praktijkondersteuners haar en haar Turkse en Marokkaanse collega zorgconsulenten kunt inschakelen. Ook informeert zij u over het inschakelen van een telefonische tolk, deze is voor huisartsen kosteloos.

Iedere cliënt heeft zijn eigen individuele culturele achtergrond. Als die achtergrond anders is dan van de hulpverlener is het belangrijk om daar rekening mee te houden.
Er komen voorbeelden van de transculturele verpleegkundige theorie van Madeleine Leininger aan bod. Communicatie en ondersteuning zijn de sleutelwoorden in deze kennissessie.

Bipolaire stoornissen

Deze kennissessie wordt verzorgd door Rick Dooremalen en Ilse de Bie (GGZ Breburg)

Bipolaire stoornissen komen veel voor onder de bevolking, naar schatting ongeveer 2 procent. Voor een stad als Tilburg spreek je dan over 4.000 mensen, voor een gemiddelde huisartsenpraktijk tussen de 40 en 50 patiënten. Als huisarts of POH krijg je daar dus zeker mee te maken.

Hoe herken je een (mogelijk) bipolaire stoornis in de eerstelijns? Hoe ga je om met deze stoornis? Wat je moet je wel en wat juist niet doen? In de kennissessie gaan we in op het screenen, herkennen en risico’s afwegen.

Programma Netwerkbijeenkomst

 • 17.30 – 18.10 uur
  Ontvangst met een broodje
 • 18.10 – 18.30 uur
  Woord van welkom
 • 18.30 – 19.30 uur           
  Ronde één: kennissessies
 • 19.30 – 19.45 uur           
  Pauze
 • 19.45 – 20.45 uur           
  Ronde twee: kennissessies
 • 20.45 – 21.00 uur           
  Korte terugblik workshops
  (Netwerk)borrel

Aanmelden
Aanmelden kan tot 1 april a.s. via de onderstaande button.
Graag tot 11 april!