Ga naar de inhoud

PrimaCura GGZ brengt Basis GGZ op hoger niveau

    Het samenwerkingsverband van PrimaCura en Praktijksteun kreeg in 2015 een juridische basis door het aangaan van een joint-venture in de vorm van PrimaCura GGZ. Hiermee is de generalistische basiszorg op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op een kwalitatief hoger niveau gekomen. “Minder versplintering, een steviger netwerk in de regio en meer transparantie zorgen ervoor dat er minder GGZ-patiënten tussen wal en schip terechtkomen”, zegt Angela van Liempd, medisch directeur van PrimaCura GGZ. “Het uitgangspunt is: de patiënt snel op de juiste plek, als het even kan in de vertrouwde omgeving van de huisartsenpraktijk. Dat leidt tot de zinnige en zuinige zorg die we voorstaan.”

    Huisartsen en praktijkondersteuners GGZ kunnen dankzij de nauwe samenwerking via PrimaCura GGZ gemakkelijker toegang krijgen tot bijvoorbeeld consultatie-, e-health- en triagemiddelen. Ook aan preventie (onder meer in groepsverband) en scholing is meer aandacht besteed. Zo zijn er vier preventiegroepen actief geweest rond de thema’s slaapproblemen, assertiviteit volwassenen en rouwbegeleiding. Dat leidt tot een verschuiving naar de zorg in de eerstelijn: de patiënt met wat complexere problemen kan bijvoorbeeld langer onder behandeling van huisarts of praktijkondersteuner GGZ blijven, omdat die nu meer mogelijkheden hebben tot consultatie van psychologen of psychiaters. Hierdoor ontstaat in de tweedelijn meer ruimte, met als gevolg minder wachtlijsten voor de echt specialistische zorg in de GGZ, aldus operationeel directeur Rudolf Keijzer. Inmiddels is bijna 50% van alle huisartsenpraktijken bij PrimaCura GGZ aangesloten.

    In 2015 is een kaderhuisarts GGZ aangetrokken die vraagbaak kan zijn voor andere huisartsen en praktijkondersteuners. “We kunnen concluderen dat de drempel naar de GGZ is verlaagd. De patiënten zijn tevreden over deze ontwikkeling, evenals de betrokken huisartsen, praktijkondersteuners GGZ en externe partners. We lopen hiermee als regio voorop; de saamhorigheid is groot”, zo vatten Angela van Liempd en Rudolf Keijzer de ontwikkelingen van 2015 samen.

    Bron: Jaarverslag Zorggroep RCH Midden-Brabant – 2015